Priskurven på stål er knækket

Prisudviklingskurven på både de flade og de lange stål produkter er nu generelt knækket efter mere end 12 måneders stigende trend

Flade produkter
Flere af de nordeuropæiske stålproducenter begyndte i maj at give efter på priserne, og prisudviklingskurven på varmtvalsede coils/plader og qurto plader er nu knækket efter mere end 12 måneders stigende trend. 

Der er flere årsager til dette. Først og fremmest er lagrene generelt i den høje ende på markedet og købelysten aftagende hos lagerførende grossister og stålforbrugere. Dernæst har importpriserne til EU været faldende de seneste måneder. Russerne spiller højt spil i anti-dumping gamet og tilbyder fortsat til EU-markedet, selvom EU’s deadline for endelig beslutning om anti-dumpingsatser på HRC (varmtvalsede plader og coils) er 6. oktober 2017. Her kan der som bekendt blive tale om aktioner med tilbagevirkende kraft.

Desuden har flere af de væsentlige råvarer til stålproduktion været i faldende trend i foråret. Euro har styrket sin position over for amerikanske dollars med cirka 3 procent i den seneste periode, hvilket er med til at skabe yderligere grobund og attraktivitet for import fra non EU-lande. Hvorvidt prisfaldet fortsætter hen over sommeren og spreder sig til andre flade produkter er endnu for tidligt at sige, men Sanistål vurderer, at sandsynligheden på den korte bane er størst for stabile priser med mulighed for små justeringer i begge retninger.

Lange produkter
Billedet på lange produkter minder meget om det, man ser på de flade produkter. Priserne har været i faldende trend de sidste par måneder, og faldt yderligere tilbage i maj måned. Hvis ikke der kommer en markant stigning i skrotpriserne, er det svært at forestille sig, at de lange produkter skal genvinde momentum på den korte bane. Skrotpriserne har de sidste par måneder været i en sidelæns trend med små udsving.

Man kan dog langt fra udelukke, at stålproducenterne benytter lejligheden til at holde udvidet sommerferielukning, således leveringstiderne bliver længere, og dermed skaber et kortvarigt vakuum hvor man vil forsøge at hæve priserne.

Læs mere om den generelle prisudvikling på stål og metaller, som opdateres løbende hver måned her

Dato: 16. juni 2017
Produktkategori: 200770

Andre artikler